Curs Germania

Titlul cursului: Microsoft for Education: Powerful Tools to Create, Share and Inspire

Perioada: 15 - 20 august 2022

Locație: Berlin, Germania


Descrierea cursului: 

Trainer: Gabriele Cinti, Italia

Participanți:
Adriana Daniela Olaru, România
Elena Stancu, România
Mariana Mirela Damian, România
Georgian Ungur, România
Cecile Chevrier, Franța
Lidia Giza, Polonia
Antonio Manuel Martínez Vela, Spania
Javier Castellanos, Spania
Libor Kuneš, Cehia

Scopul cursului:
Descoperirea instrumentelor și tehnicilor platformei Microsoft 365 pe care profesorii le pot utiliza în activitatea didactică

Activități:

Ziua 1: Introducere în curs și prezentarea platformei Microsoft 365

Ziua 2: Programele clasice

Ziua 3: Utilizarea One Note într-un cadru educațional

Ziua 4: Teams și Stream

Ziua 5: One Drive și Share Point

Ziua 6: Încheierea cursului și excursie

Fiecare din cei 9 participanți a avut un cont pe platforma Microsoft Office 365 a organizației Europass Teacher Academy, care le-a permis să exploreze aplicațiile prezentate la curs, să creeze și să stocheze în One Drive materialele realizate și să le partajeze cu ceilalți. Conturile au rămas active după finalizarea cursului, pentru schimb de experiență și viitoare colaborări între participanții la curs.

Acest curs ne-a dezvoltat competențele de utilizare a noilor medii digitale pentru a actualiza modul de predare în funcție de noile tendințe și orientări în metodologia didactică. Am învățat cum să gestionăm o sală de clasă online, folosind cele mai relevante instrumente Microsoft Office 365 pentru predare. Am experimentat diverse forme de conținut digital (foto, video, audio) în vederea integrării lor în resursele educaționale create. 

Săptămâna petrecută la Berlin a constituit un excelent prilej pentru o incursiune în cultura și istoria Germaniei. Am vizitat Catedrala (Domul) și Galeria Națională de Artă din Insula Muzeelor; am urcat în impresionanta cupolă de sticlă a vechii clădiri a Reichstagului și am trecut pe sub Poarta Brandenburg - simbolul reunificării Germaniei. Am vizitat frumoasa piață Gendarmenmarkt cu cele 2 catedrale gemene: germană și franceză. Ne-am plimbat cu vaporașul pe râul Spree și am rătăcit pe aleile umbroase din Tiergarten, de unde se poate vedea Coloana Victoriei. Memorialul East Side Gallery - cea mai mare galerie de artă în aer liber, realizată pe 1316 m din Zidul Berlinului, ne-a evocat momente din istoria relativ recentă a celor două Germanii din perioada Cortinei de Fier. 

Am vizitat Palatul Charlottenburg (cel mai mare palat din Berlin, construit în stil baroc între 1695-1699) și parcul palatului, amenajat în stil francez. Palatul a ars în timpul celui de-al doilea război mondial și a fost reconstruit conform planurilor inițiale.

În cea de-a șasea zi de curs, organizatorii ne-au oferit o excursie în minunatul oraș Potsdam și parcul Sanssouci, supranumit „Versailles-ul Germaniei”. În parcul de aproximativ 500 ha sunt 17 palate, principala atracție fiind Palatul Sanssouci, construit în stil rococo ca reședință de vară pentru regele Friedrich al II-lea al Prusiei (cunoscut ca Friedrich cel Mare). În Palatul Cecilienhof a avut loc Conferința de la Potsdam din 1945 care a pus bazele unei noi ordini în Germania, Europa și în lume după al doilea război mondial.