Franța

Numele oficial: Republica Franceză;
Forma scurtă: France;
Codul de țară ISO: fr;
Prefixul telefonic de țară: +33;
Limba oficială: franceza;
Stat membru al UE: de la 25 martie 1957;
Moneda: euro;
Stat membru al spațiului Schengen: de la 26 martie 1995;
Imn național: La marseillaise;
Deviza: liberté, égalité, fraternité;
Sărbătoare națională: 14 iulie (ziua căderii Bastiliei);
Populație: 67.795.000 locuitori;
Religie: majoritatea francezilor sunt catolici (58% - 66%), musulmani (4% - 6%), protestanți (2%), evrei (1%), alții (27% - 31%).
Forma de guvernământ: Republică parlamentară cu regim semiprezidențial;
Suprafața totală: 674.843 km²;
Suprafața Franței metropolitane este de 552.000 km². Franța este cea mai mare țară din Uniunea Europeană și a treia din Europa, după Rusia și Ucraina.

Localizare: Franța este situată în Europa de Vest. Teritoriul Franței include și insule și teritorii situate peste tot în lume. Franța se întinde de la Marea Mediterană la Marea Nordului și Canalul Mânecii și de la Rin la Oceanul Atlantic. Vecinii săi de frontieră sunt Regatul Unit al Marii Britanii, Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia, Monaco, Andorra și Spania. Teritoriile Franței de peste mări se învecinează cu țări precum Brazilia, Surinam și Antilele Olandeze.

Relief: Franța are un relief diversificat, variind de la câmpiile de coastă din nord și vest, care reprezintă două treimi din suprafața Franței - unde Franța este mărginită de Marea Nordului și Oceanul Atlantic - până la munții din regiunea sud-vestică, trecând prin Alpi în regiunea sud-estică. Centrul Franței este definit de înălțimile stâncoase și pădurile sale. Principalele sale lanțuri montane sunt Alpii - cel mai înalt fiind Mont Blanc, care este cel mai înalt munte din Europa de Vest (4.808 metri) - precum și Pirineii, Jura, Ardeni, Masivul Central și Vosges.

Clima: Nordul şi nord-vestul au o climă temperată, în timp ce o combinaţie de influenţe maritime, latitudine şi altitudine produc o climă variată în restul Franţei metropolitane. În sud-est predomină o climă mediteraneană. În vest clima este predominant oceanică cu multă ploaie, ierni blânde şi veri de la răcoroase la calde. În interior clima devine mai continentală cu veri foarte calde şi cu furtuni şi ierni mai reci şi mai puţină ploaie. Clima Alpilor şi a altor regiuni muntoase este îndeosebi alpină, cu peste 150 de zile cu temperaturi sub O grade şi zăpadă care durează până la 6 luni.

Natură și peisaje:
Franța metropolitană are peisaje variate: câmpii agricole sau împădurite, lanțuri montane mai mult sau mai puțin erodate, litoraluri diversificate și văi cu orașe amestecate cu spații neo-naturale. Franța este una dintre cele mai împădurite țări din Europa, pădurile ocupând 28% din suprafața țării.

Împărțirea administrativ-teritorială:
Teritoriul Franței are 18 regiuni administrative – 13 regiuni metropolitane (teritoriul de pe continentul Europa) și 5 regiuni de peste mări.
Regiuni metropolitane:

Regiuni de peste mări:

Fiecare regiune este împărțită în departamente și comune.

Capitala: Paris (12.223.100 locuitori)
La începutul secolului al XII-lea, Parisul a devenit un centru european al științei și artelor și cel mai mare oraș din lumea occidentală până la începutul secolului al XVIII-lea. A fost scena multor evenimente politice importante din istorie, precum Revoluția franceză. În prezent, Parisul este unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume și exercită o influență importantă asupra politicii, științei, mass-media, modă, arte, bucătărie și divertisment, devenind astfel unul dintre cele mai importante orașe din lume.

Alte oraşe: Lyon (2.165.785 locuitori), Marseille (1.718.281 locuitori), Toulouse (1.232.398 locuitori), Lille (1.158.306), Bordeaux (1.127.776 locuitori), Nice (1.001.295 locuitori)

Simboluri ale culturii franceze: